The project started by focusing on housing extensions as 67 new dwellings will need to be built within the conservation area in the next 8 years.
This idea was thought of as taking over the rooftops of Rye overtime in an organic way, being that one neighbour gets inspired by the first, and carries on the same idea in his building.
After sharing the proposal with planners, it became evident that this population increase would call for extra public amenities, for which a park, an office and a community centre were developed.
The previously used architectural language is developed further, in this case adapting to the different levels of the surrounding buildings.
Support elements are also made to mimic natural elements.
Buildings are mainly composed of polycarbonate external walls and different metal and glass elements (in this case the roof).
Different transparency and light levels are achieved by overlaying polycarbonate layers.
The fully transparent material is kept to that which is closer to what the building mimics, in this case the roof, which connects the cloud-like structure to that which it's imitating.
Metal elements are used in this facade to continue this satirical language of representing that which it's hiding, in this case the river Brede.
The polycarbonate layering in this facade makes for an increase in transparency and light as you travel vertically throughout the building.